Ultratech Led izzó teszt.

Pár évvel ezelőtt forradalmi újításként robbantak be a piacra a LED izzók. Ez a technológia fejlődés a világítástechnikában napjainkra is elérhetővé vált mind termékpaletta kínálatban mind pedig LED égő árakban is. A későbbiek folyamán számos elemzés, újságcikk jelent valamelyik online szakoldalon illetve számos kérdésre is válaszokat kaptunk a LED világítással kapcsolatos fórumon.

A jelenben kutakodva, napjainkban most már csak értékesítéssel foglalkozik szinte mindenki. Mind ez nekem kevés volt saját magam akartam meggyőződni a LED világításról, magam akartam  látni az energia megtakarítás tényleges mivoltát.

Ennek okán is illetve saját tapasztalom és véleményem hajhászása közepette szeretem voltam többet megtudni a led fényforrásokról, pontosabban a tényleges energia fogyasztásukról, így egy kísérletbe kezdünk.

A kísérlet alanya az EON villany órája illetve az UltraTech led fényforrások, amik a következők lettek:

 •          UltraTech led E27 11 Watt 1060 lumen
  • ledA1060E27
 •          UltraTech led E27 13 Watt 1521 lumen
  • leda1521E27C
 •          UltraTech led E27 9 Watt 806 lumen
  • leda806470e27
 •          UltraTech led gömb E14 5,5 Watt 500 lumen
  • ledp500e14c
 •          UltraTech led gyertya E14 470 lumen
  • ledc470e14

A led égők kiválasztásának a menete a korábbi bejegyzésemből már ismert módszerrel került megállapításra (nem kell hozzá tudományos alapon gondolkodni).  A családi ház két nagyobb szobáiban is csillárok vannak mennyezetre rögzítve. Az egyikben egy háromágú, melyben 2 db halogén normál izzó találtam ezek összes energia fogyasztása összesen 56 Wattot tett ki, amelyeket 3 db 5,5 Wattos led fényforrásra cseréltünk. Az eredmény 36,5 Watt energia csökkenés és mindezek mellett a szobában jóval nagyobb fényben úszott. A  másik szobában található, ötágú mennyezeti csillárban kompakt izzókat cseréltünk led gyerta E14-es foglalattal. A kompakt izzók egyenként 22Watt (összesen 5*22=110Watt) energiát használtak, melyeken látszódtak már a fekete foltok. A csere után az 5Wattos  led gyertya E14-izzókkal a nagy mennyiségű energia fogyasztást le csökkentettük 25Wattra, tehát ez annyit jelent összesítve 110-25=85Watt energiát megtakarítottunk itt is. Összesítve a két szobában az energia fogyasztást megtakarítottunk 121,5 Watt energiát.

A többi helyiségben egy-egy darab E27 foglalatú hagyományos izzót cseréltünk ki, melyek között találtam 75-60-40 Wattos körte alakú és halogén izzót.

Az eredmények még váratnak magukra, kíváncsian várom az eredmények a energia fogyasztás elszámolása Május hónapban várható. Nem hinném, hogy ezekből a megtakarításokból  eltudna menni bárki is nyaralni, de ha már a havi villanyszámlákat tudjuk csökkenteni 1-2000 ft akkor  már megéri lecserélni izzóinkat led fényforrásokra.

Nekünk behozta a led izzó árát, 14000 forint megmaradt.

 

Szeretném megköszönni az ingatlan tulajdonosnak a hozzájárulását tesztünk elvégzéséhez, melyben UltraTech LED izzókra cseréltük hagyományos izzóit 2017 október elején cseréltük le az izzókat LED fényforrásokra ennek függvényében kíváncsiak voltunk, hogy milyen eredmények születnek a májusi villany elszámoláskor (8 hónap alatt), illetve több mint év elteltével milyen díjszabás érkezik az energia szolgáltatótól a fizetendő csekkek tekintetében képes.

Az izzók probléma nélkül üzemelnek cserélni nem kellett a le termékeket, mind a szobai LED izzókat, mind a konyhai LED izzókat. A kültéri lámpatestekbe kihelyezett LED izzók is megfelelően és probléma mentesen üzemelnek.

 

És akkor most nézzük a tényeket

 

Az alábbi két képet a napokban készítettem a befizetett csekkekről.

2017-es évben a havi villamos energia felhasználás általány díja az ingatlanak 9576.- forint. A villamos energia elszámolásakor a tulajdonos 5500.-ft visszatérítést kapott.

 

 A következő képen már a 2018 szeptemberi villamos energia felhasználás általány díját látjuk.

A befizettet összegek különbözete (9576-8437=1139), tehát éves szinten akár 14000.- forintos energia megtakarítás is elérhető.

konklúzió: megéri LED izzót vásárolni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a korábbi írásunk, mely szerint legyünk tudatos vásárlói a LED izzóknak, tervezzük meg melyik helyiségbe milyen LED izzót vásárolunk, ne a termék ára legyen a döntésünk alapja.

Hozzászólások (0)

Legyél te az első, szólj hozzá!

Új hozzászólás

Termék hozzáadása a listámhoz
A termék bekerült az összehasonlításba

Oldalunkon sütiket, úgynevezett cookie-kat használunk szolgáltatásunk jobb működése érdekében